Årets 5 bästa läsupplevelser 2018

02.01.19
Comments

Årets 5 bästa läsupplevelser 2018

I flera år har jag tagit som vana att försöka sammanfatta mina största läsupplevelser från året som gått. Brukar du också göra det?

Varje år fylls jag av samma tankar. 1) Det är ganska slumpmässigt vilka böcker som berör en mest. 2) Det är inte alltid de litterära mästerverken som lämnar de djupaste avtrycken. 3) Det är inte enkelt att jämföra läsupplevelserna med varandra eftersom det oftast kan vara faktorer som semester och jobb som påverkar hur det känns. Allt det här påverkar mina bokval även i år!

Här följer 5 personliga bokfavoriter från 2018 utan inbördes ordning.

Vegetarianen av Han Kang

Han Kang var en ny bekantskap för mig och Vegetarianen belönades med Man Bookerpriset 2016 men utkom i Sydkorea redan 2007. Huvudpersonen Yeong-hye blir vegetarian vilket chockerar hennes familj, de reagerar på olika sätt och hon blir stegvis allt mer extrem i sitt förhållningssätt till omvärlden. Hennes val att bli vegetarian är hennes första uppror gentemot sin make men också emot sin far. Det här en story om förtryck av kvinnor och om uppror och existentialism.

Romanen är indelad i tre, där olika perspektiv får komma till tals, vilket var en svindlande läsupplevelse. Berättandet är både tight och mustigt, och tematiskt berör berättelsen även frågor om sexualitet och kropp. Det är sinnligt, dovt, hotfullt och alldeles rent: ”Hennes stillsamma rörelser, hennes nakna kropp översållad av prunkande blommor, mongolmärket – mot en fond av tystnad, en ljudlös harmoni som förde tanken till något uråldrigt, något evigt.” En oförglömlig läsupplevelse!

Rosie springer av Marika Maijala

Jag vill absolut ha med en bilderbok på min lista över bästa läsupplevelser. Rosie springer (Ruusun matka), utgiven parallellt på finska och i svensk översättning under hösten 2018, tilltalar mig starkt genom sitt drivna, naivistiska bildspråk. Texten är nästan sakligt kylig och tar inte fasta på detaljer. Texten fungerar som en tonsättare, för mig känns det som om bildkonstnären Maijala utgår från bilden och att historien börjat där, medan texten är som en komponent på sidan av, i den finstämda helheten.

Rosie springer är lågmäld men sjuder av liv, det handlar om att hitta sig själv och sin egen väg i det brus som världen är. Rosie är en tävlingshund vilket får mig att läsa den som en berättelse om prestationer och konkurrens. Maijala får mig att sakta ner farten, njuta av färgerna – uppslagen är som tavlor, hela boken är som en målning som består även av bläddrande. Det känns modigt att boken är så stor.

Anteckningar av Tua Forsström

Första gången jag tog del av Anteckningar av Tua Forsström var på Åbo poesidagar i april. Tua framträdde där på scenen med sina ännu opublicerade dikter och stämningen var laddad. Tuas scennärvaro och minnet av hennes känsliga uppläsning är närvarande ännu idag, ett halvt år senare. Tips, lyssna på en del av dikterna i Tuas läsning på dagens dikt i Sveriges radio.

Anteckningar handlar om sorgen efter att författaren förlorat sitt barnbarn, språket faller sönder och blir utkristalliserat och enkelt men samtidigt sprängfyllt: ”När hjärtat är sorgset förvandlas allt vatten i världen till tårar”. Jag tänker väldigt mycket på Bodil Malmstens Det här är hjärtat när jag läser Anteckningar, som tål att läsas flera gånger, och som nu är nominerad också till Runebergspriset.

Hennes nya namn av Elena Ferrante

Jag lyssnade på den första delen i Elena Ferrantes Neapelkvartett som ljudbok vilket innebar att jag delvis lärde mig hur alla namn ska uttalas men även gjorde att jag inte kände mig jätteinvolverad i händelserna kring Elenas och Lilas vänskap och Neapels stökiga kvarter.

Den andra delen, Hennes nya namn (utgiven på italienska 2011), som jag läste under början av sommaren 2018, tog mig däremot med storm. Dammet från gatan, Ischias rena vatten, deras draman som bara förvärras med åren. Ständigt den där påminnelsen om punkten som berättaren befinner sig på, platsen där hon nedtecknar sitt liv – hur kommer det att sluta? Det är något alldeles särskilt med skådeplatsen, hela det italienska samhällssystemet, den komplexa väninnerelationen. Som bäst njuter jag av den första säsongen av HBOs serie Min fantastiska väninna som är en fullträff, och snart ska jag ta mig an tredje boken.

We Have Always Lived in the Castle av Shirley Jackson

We Have Always Lived in the Castle från 1963 är en psykologisk och gotisk roman av mästaren Shirley Jackson. En rörande, igenkännbar berättelse om att upprätthålla familjen, samtidigt som den är en spökhistoria som kunde vara spunnen helt ur fantasi. Berättarstrukturen är tät, i början hade jag nästan svårt att ta till mig texten eftersom nästan varenda mening gav ett starkt efterskalv, med associationer och djup.

Berättaren Merricat är 18, hennes syster Constance lite äldre, och de bor i ett förfallet hus tillsammans med Uncle Julian som är rullstolsburen. I bybornas skvaller betraktas huset som ett skräckslott. Alla tre är under stor press eftersom övriga familjemedlemmar har dött i en matförgiftning, och man inte vet vem som är skyldig. De har isolerat sig från resten av världen och rör sig i mycket noga inövade rutiner och de skämtar om det som skett samtidigt som de är oberäkneliga. Det hela är makabert och mycket effektfullt skrivet, jag blev väldigt inspirerad av att läsa boken.

*

Det var fem favoriter från 2018! Fem ytterligare som förtjänar ett omnämnande är De polyglotta älskarna av Lina Wolff, Älskaren av Marguerite Duras, Tjugofemtusen kilometer nervtrådar av Nino Mick, Inlandet av Elin Willows och Nuckan av Malin Lindroth. Det är oerhört svårt att begränsa sig då det finns så mycket bra.

Det har var mitt första inlägg på Akademiska Bokhandelns blogg och vi kan se det här blogginlägget som en liten introduktion. Under förra året gjorde jag många saker i olika perioder: jag jobbade som redaktör på förlag, skrev litteraturkritik, jobbade med tidskriften Kontur, var med och producerade Åbo poesidagar och som avslutning på året började jag jobba deltid som copywriter på Akademiska Bokhandeln! Vilket styr mig in på varför jag bloggar här.

Kul att skriva här! Fint att du läst!

Hanna Ylöstalo
copywriter på Akademiska Bokhandeln


Liittyvät tuotteet

 • Vegetarianen
  Kang Han
  990
 • Anteckningar
  Forsström Tua
  2390
 • Rosie springer
  Maijala Marika
  2190