Vahvojen naisten matkassa

21.02.19

Vahvojen naisten matkassa

Vahvojen naisten matkassa

Joskus jotain kirjaa hehkutetaan niin perusteellisesti, että kaiken järjen vastaisesti jätän sen lukematta. Olen saanut teoksesta ikään kuin tarpeekseni ennen kuin olen itse edes tarttunut siihen. Pelkään myös, ettei se ole ”niiiiin” hyvä kuin sanotaan.

Sillä tavoin minulla kävi Lucia BerlininSiivoojan käsikirjan” kanssa, kun se ilmestyi kovalla hälinällä suomeksi toissa syksynä.

Pyörittelin teosta jo kertaalleen kädessäni. ”Alkusanat” ja ”Johdanto” karkottivat minut silloin. Jos kirjailija ei ole eläessään käynyt kaupaksi, miksi hänen novellinsa sillä paranisivat, että ystävät ylistävät tekstejä esipuheissa kolmenkymmenen sivun verran, mietiskelin.

Analyysit olisi tosiaan voinut siirtää teoksen loppuun. Mutta muuten sain nokilleni. Lucia Berlin on postuumistikin kaiken hehkutuksen arvoinen.

Berlin todella oli novellin mestari. Hän pystyi kirjoittamaan taitavasti kokonaisia maailmoita pieneen sivumäärään ilman tunnetta siitä, että tarina jää kesken. Novellit ovat aseistariisuvia rehellisyydessään. Harva uskaltaa katsoa maailmaa yhtä suoraan kuin Berlin uskalsi.

Tavallaan hyvä, että olin myöhässä, koska pystyin saman tien lukemaan Lucia Berlinin toisen tässä välissä suomennetun novellikokoelman ”Tanssia ruusuilla”.


Murhaaja paljastuu jo alussa, mutta jännitys vain tiivistyy

Jos pidät psykologisista trilleristä, kokeile lukea Leïla Slimanin Ranskassa vuoden parhaana proosateoksena palkittu ”Kehtolaulu”. Heti alkuun kerrotaan, että lastenhoitaja murhaa kaksi hoitolastaan.

Rikos kuulostaa iljettävältä, mutta onneksi kirjan ahdistavuus ei tule siitä. Enemmän on kyse aikuisten välisistä suhteista.

Slimani kiristää hienovaraisesti tunnelmaa. Riippuvuussuhde isäntäväen ja nannyn välillä syvenee, mutta miten päin? Luokkajako, alentuvuus, hyväksikäyttö, luottamus, vallankäyttö ja monet muut asiat sotkeutuvat vyyhdiksi, joka ehkäpä karmii ranskalaislukijoiden selkäpiitä vielä pahemmin kuin meitä täällä päiväkotien pohjolassa.

Erikoista, että kaikki henkilöt ovat jollain tavalla vastenmielisiä, myös lapset. Se tihentää tunnelmaa, samoin oudot pienet jutut, joita sattuu tämän tästä...


Vaikuttajanainen esiin varjoista

Olen viime viikkoina lukenut näemmä vain vahvoista naisista.

Taiteentukija ja yrittäjä Sara Hildén oli tunnettu hahmo Tampereella, mutta silti hänen elämästään tiedetään lähinnä vain se, että hän jätti jälkeensä nimeään kantavan taidemuseon. Anna Kortelainen on tehnyt valtavan työn tutkiessaan Hildénin arkistoimat kirjeet ja dokumentit.

Hyvä Sara! Sara Hildénin kolme elämää” -elämäkerta tuo esiin paljon kiinnostavaa tietoa vaikuttajasta ja hänen poikkeuksellisesta urastaan ja miehistään.

Yksi kirjoituskerta lisää olisi tehnyt hyvää, sillä varsinkin elämäkerran alku on raskas. Lukija ei tiedä, onko teoksen pääosassa sisällissota Lempäälässä vai torpparikiista. Sara Hildén se ei kuitenkaan ole. Mutta siitä kun selvitään, päästään tutustumaan voimakkaaseen naiseen hyvin läheltä.

Tämän vuoden uutuuksista olen ehtinyt lukea vasta pari, sattumalta valikoituneen teeman mukaisesti ”naisista naisilta”.

Minna Maijalan toimittama ”Minna Canth. Ihmisen kuvia. Novelleja” on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Canthin yhdeksän novellia ja tutkija Maijalan asiantunteva esipuhe, hienoa lukijan palvelua. Se, että kieli on säilytetty 1800-luvun asussa, luo erinomaista ajankuvaa, eikä hämärrä ajatusta vähääkään.

Ulla-Maija PaavilaisenHyvä tyttö” -romaani on tyypillinen ”teekuppi&suklaata”-teos, jota kuvataan takakannessa sanalla ”vetävä”. Se on viihdettä, jossa törkitään hieman naisen heikkoa asemaa muutama vuosikymmen sitten, kun seksistiset ehdotukset ikään kuin kuuluivat asiaan.

Kulisseina on kiinnostavasti lehtitalon arki ja päähenkilöinä kolme toimituksessa eri asemassa olevaa naista. Syvälle ei mennä, mutta toimittajan työstä saa jonkinlaista käsitystä. Mieleen muistuu myös se, että ”vanhat hyvät ajat” eivät olleet niin mahdottoman hyviä. Teokselle luvataan jatkoa.


Terhi Hyvärinen

Kirjoittaja on kirjallisuuden maisteri ja kulttuuritoimittaja, jonka intohimona ovat kauden uutuudet ja kotimainen kirjallisuus

Terhi Hyvärinen

Liittyvät tuotteet

 • A Manual for Cleaning Women
  Berlin Lucia
  1490
 • Handbok för städerskor
  Berlin Lucia
  990
 • Lullaby
  Slimani Leila
  1190